Am parodontoza. Exista tratament?

parodontoza

parodontoza

Parodontoza sau parodontopatia marginala este o boala evolutiva . cauzele bolii sint multiple , multe neexplicate , dar un lucru este sigur:Parodontoza este strins legata ca aparitia si evolutie de factorul microbian.

Nu este nevoie sa ai o gura plina de tartru si sa se vada ca nu te care isi ingrijesc cu constiinciozitate dintii si cu toate acestea tot dezvolta boala.existenta unui factor genetic este clar dovedit. Lipsa unei igienizari profesionale periodice(detartraj air flow chiuretaje , aplicatii medicamentoase) ne fac pe toti posibili candidati ai acestei boli.
Intre baza dintelui si gingie exista un spatiu numit sant gingival. La cest nivel isi are loc debutul bolii , ascuns privirii , Insidios , citeodata asimptomatic sau insotit de o gingivita. Diagnosticul se face pe baza examenului clinic si radiologic.cu cit se descopera boala mai devreme cu atit sint mai mari sansele de a o tine in friu.

Primul pas pe care trebuie sa l faci daca esti disgnosticat sau daca vrei sa previi boala este inscrierea intr-un program de igienizare anual. Orice persoana sanatoasa trebuie sa faca o astfel de interventie o data la 4 sau 6 luni in functie de rata depunerii tartrului.daca ai fost diagnosticat cu parodontoza atunci vizitele la igienizare ar trebui facute minim la 3 luni. Utilizarea atei dentare si a dusului bucal ( de ex waterpick wp 100) sint absolute esentiale.asocierea unor ape de gura profesionale recomandate de medicul dentist precum si cure de antibiotice (atunci cind este necesar) sint alte arme impotriva atacului microbian.

Asocierea unui tratament injectabil ( ney pul , Germania) s a dovedit a fi extreme de benefica. La noi in cabinet avem pacienti diagnosticati de 13 ani .acestia au fost tratati conform schemei noastre de tratament si au reusit, pina in prezent, sa opreasca sau sa incetineasca evolutia bolii. Lipsa singerarilor, halenei ,abceselor ,scaderea evidenta a mobilitatii dentare si lipsa pirerderii vreunui dinte sint evidente semen de succes in lupta cu boala.

In cazurile in care boala este intr- un stadiu avansat al evolutiei , in schema de tratament intervin imobilizarile si interventiile chirurgicale(aditiile de os, membrane, geluri). Pacientii pe care noi i am operat au cistigat cite 3- 4 mm de os la o interventie chirurgicala. Pt unii a fost suficient insa exista cazuri mai dificile cu pierderi de os mai mari de 7- 8 mm care au necesitat o a doua interventie chirurgicala , cu o a doua aditie osoasa . Si acestia au reusit sa ajunga sa fie stabilizati si ulterior asociind si un tratament protetic si cosmetic au obtinut un rezultat estetic si functional corect.

Rezumand, dispensarizarea si efectuarea schemelor de tratament devin obligatorii , lupta impotriva degenerarii tesutului parodontal trebuie sa fie continua si sustinuta.