Cauzele afectiunilor parodontale

parodontologieEste vorba de infectii generate de diversi microbi. Unul dintre factorii cei mai importanti care favorizeaza actiunea acestor microbi este prezenta tartrului si a placii bacteriene.

Tartrul (sau, popular, piatra) este alcatuit in mare parte din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti, foarte asemanator depozitelor de calcar de pe chiuveta sau vase de bucatarie. Tartrul se depune in special pe fata interna a dintilor de jos si pe fata dinspre obraz a molarilor superiori si are initial o culoare alb-galbuie, fapt ce il face mai putin observabil, iar apoi se coloreaza in maron sau negru, de la diverse alimente sau de la nicotina la fumatori. Cum favorizeaza el actiunea microbilor? Simplu. Tartrul este poros, constituindu-se intr-o “locuinta” ideala pentru bacterii. Bacteriile “mananca” din parodontiu, iar tartrul se depune in continuare in locul acestuia, procesul continuind ca un cerc vicios.

Placa bacteriana este o prezenta si mai “oculta” in cavitatea bucala. Ea este alcatuita din resturi alimentare si alte detritusuri, care alcatuiesc un depozit moale, alb-transparent, pe dinti. Aceste depuneri se pot inlatura doar printr-un periaj riguros si corect efectuat. Cititorii dumneavoastra pot face un experiment foarte simplu: spalati-va pe dinti cum stiti mai bine si apoi aplicati o solutie de albastru de metil. Veti vedea, foarte probabil, o coloratie albastra si pe dinti. Aceea este placa bacteriana devenita vizibila. Indepartati-o prin periaj si repetati experimentul pana cand va veti spala pe dinti eficient. (Este bine totusi sa stiti ca prin aceasta experienta veti obtine si o frumoasa limba albastra; culoarea dispare treptat.)