Ce este Parodontologia?

ParodontologiePentru cei ce nu stiau, parodontologia este una dintre specializarile stomatologice ce se ocupa cu diagnosticarea si conceperea tratamentului pentru afectiunile ce distrug parodontiul (un cumul de tesuturi ce mentin dintii pe creasta ovulara). Indiferent ca vorbim de gingie, os, sau dinte in sine, tesuturile ce alcatuiesc aceste componente pot fi suferi astfel de leziuni foarte usor si sunt predispuse la afectiuni ce pot avea consecinte mult mai grave.

O boala parodontala este reprezinta, de fapt, o infectie bacteriana a parodotiului. Acesti microbi isi au originea din placa dentara si ataca gingia, osul, etc. urmand ca efectul final sa fie pierderea dintelui afectat.

Bolile pardonontale (sau parodontoza, dupa cum este denumita in mod popular) se dezvolta constant pe o perioada indelungata de timp, si au efecte devastatoare. Tratarea acestui tip de afectiuni nu depinde numai de calificarea sau experienta medicului stomatolog, cat si de sinceritatea pacientului si de interesul dat de catre acesta in ideea mentinerii unei igiene orale impecabile. De asemenea, cum fiecare corp uman este diferit, foarte important este atat sistemul imunitar, cat si capacitatea acestuia de a respinge si neutraliza agentii daunatori.

Cele mai comune proceduri parodontale sunt tratamentul infectiilor acute, analiza clinica, plantarea radiculara, etc. Totusi, exact ca si in cazul oricarei alte componente a corpului uman, si in cazul dintilor igiena este de importanta majora. Atunci cand dintii sunt periati cu seriozitate, responsabilitate si consecventa, aparitia unor afectiuni din seria celor mentionate anterior este putin probabila.

Si chiar daca mai fiecare dintre noi are impresia ca se bucura de o igiena absolut impecabila, lucrurile nu stau chiar asa. In ceea ce priveste igiena orala, faptul ca te speli pe dinti de 2-3 ori pe zi nu este si nici nu va fi vreodata suficient pentru a stopa si ucide bacteriile acumulate in placa dentara. Intretinerea dintilor este un proces complex si in anumite cazuri chiar si costisitor, insa ne poate salva de la dureri crunte si de la chinuri groaznice.

Apa de gura este confectionata dintr-o serie de agenti ce ajuta la curatarea cavitatii bucale si la mentinerea igenii acesteia. Dupa fiecare periaj folosirea apei de gura este mai mult decat recomandata. De asemenea, cele mai multe bacterii din cavitatea bucala se afla intre dinti, iar din acest motiv, si ata dentara este extrem de utila in igiena bucala. Faptul ca prin “flossing” se elimina bacteriile acumulate intre dinti, imbunatateste semnificativ calitatea periajului si igiena personala.

Iar in final, o consultatie la fiecare 6 luni realizata la medicul stomatolog este mai mult decat obligatorie pentru oricare dintre noi. Acesta va analiza igiena dvs., va oferi sfaturi pentru imbunatatirea acesteia, si va trata orice fel de afectiune aparuta de-a lungul timpului. Este mai bine sa fim preventivi decat sa ne para rau mai tarziu.

Cavitatea bucala trebuie tratata cu extrem de multa seriozitate si intretinuta poate mult mai atent decat alte parti ale corpului. Vreti ca dintii dvs. sa fie sanatosi si stralucitori ca si pana acum? Periati-va dintii cu responsabilitate, utilizati apa de gura si ata dentara dupa fiecare periaj, si in final nu uitati sa consultati si medicul stomatolog.