Ce sunt cariile dentare si de ce apar?

Cariile dentare

Cariile dentare

Cariile dentare sunt o problema majora de sanatate orala, si afecteaza 60-90% dintre copiii scolari, si majoritatea adultilor. Manifestarea timpurie a procesului de cariere a dintilor, consta in aparitia unor puncte sau pete colorate ,  negre ,   in smalt, care poate aparea la suprafata dintelui, in santuri de obicei , sau intr-un loc mai putin vizibil, intre dinti. Problema se raspandeste apoi spre partea mai moale si mai sensibila a dintelui (dentina), sub smalt. Smaltul slabit se prabuseste si formeaza o cavitate, iar dintele este distrus progresiv. Cariile pot ataca, de asemenea, si radacinile dintilor, problema intalnita mai des la adulti.

Cariile dentare sunt cauzate de actiunea acizilor pe suprafata smaltului. Acidul este produs atunci cand zaharurile (in special zaharoza) din produsele alimentare si bauturi, reactioneaza cu bacteriile prezente in biofilmul dentar (placa) de pe suprafata dintelui. Acidul produs duce la o pierdere de calciu si fosfat din smalt; acest proces este numit demineralizare.

Saliva actioneaza pentru a dilua si neutraliza acidul care cauzeaza demineralizarea, si este o aparare naturala importanta impotriva cariilor. Saliva ofera un rezervor de minerale adiacente smaltului, cu ajutorul carora el se poate remineraliza si “vindeca”, odata ce acizii au fost neutralizati. Smaltul se demineralizeaza si remineralizeaza de multe ori pe parcursul unei zile. Atunci cand acest echilibru se pierde, si demineralizarea depaseste remineralizarea, cariile progreseaza. Cariile pot avea complicatii grave si de durata, cum ar fi durere, abcese dentare, pierderea dintilor, dinti rupti, probleme de mestecat si infectii grave.

Principala optiune de tratament pentru o carie este de a sapa in dinte pana se ajunge la portiunea sanatoasa, loc care se umple apoi cu diferite materiale (compozit, portelan, etc). Cariile grave pot necesita o coroana dentara, obturatie de canal, sau chiar extractia dintelui.

Prevenirea cariilor dentare se poate face in mai multe moduri moduri:  in primul rind prin periajul corespunzator si constient al dintilor de 3 ori pe zi !! si apoi prin :

  • folosirea fluorului
  • reducerea consumului de zaharuri

Fluorul este o substanta care apare in mod natural in unele surse de apa. Fluorul actioneaza in principal prin incetinirea procesului de demineralizare, prin care smaltul pierde calciu si fosfat atunci cand este expus la acid, dupa ingestia de alimente si bauturi care contin zaharuri. De asemenea, ajuta la remineralizarea suprafetelor care prezinta semne timpurii de pierdere de calciu, cum ar fi un aspect opac. Pastele de dinti sunt o sursa importanta de fluor si ar trebui sa fie utilizate de doua ori pe zi, pentru a ajuta la mentinerea unui nivel constant de fluor in gura. Apa de gura cu fluor este deosebit de utila pentru persoanele care sunt predispuse la un nivel ridicat de degradare si, de asemenea, pentru persoanele care poarta aparat dentar ortodontic. Se recomanda ca periajul dentar sa se faca in alt moment al zilei fata de clatirea cu apa de gura, pentru a maximiza beneficiile acestor produse.

Reducerea consumului de zahar ajuta la prevenirea cariilor. Chiar si acum cand produsele cu fluor sunt la indemna oricui, zaharul ramane un inamic al sanatatii dintilor.