Ce sunt coroanele dentare?

Coroana

Coroana

Portelanul dentar poate fi modelat  in asa fel incat sa reproduca aspectul dintelui natural, oferind aceeasi rezistenta. Coroanele de portelan sunt o alegere excelenta cand se doreste refacerea formei si functiei unui dinte deteriorat, deoarece o coroana inlocuieste practic intreaga portiune exterioara a dintelui, pana la nivelul gingiei. Coroanele dentare nu sunt facute doar sa inlocuiasca dintele original, ele sunt proiectate sa ofere si un aspect estetic mai bun.

Coroanele pot fi selectate fie pentru necesitate, fie din motive cosmetice. Indiferent de caz, primul pas este programarea unei vizite la medicul dentist. Medicul va examina dintii si va vedea imediat daca o coroana dentara este cea mai buna optiune. In alte situatii, cand problemele nu sunt atat de evidente, medicul impreuna cu pacientul vor alege cea mai buna solutie.

Cum functioneaza coroanele dentare

Coroanele dentare inlocuiesc portiunea exterioara a unui dinte, pentru a restabili functia sa initiala si de a crea un aspect natural. Coroanele sunt cea mai buna optiune in cazul in care un dinte este deteriorat de carii, cand un eveniment traumatic a distrus dintele, sau in cazuri severe de eroziune de smalt. Ele sunt o alegere buna si pentru cei care macina si strang din dinti atat de mult incat structura originala a dintilor este compromisa , afectiune numita bruxism .

Marele avantaj al coroanelor de portelan este ca pot face dintele original sa arate mult mai bine, pe langa imbunatatirea functiei acestuia. Cand un pacient alege coroana de portelan din motive estetice, de obicei este pentru a acoperi portiunea din fata a dintelui cu probleme. O coroana de portelan este mai groasa decat o fateta dentara, si in unele cazuri exact asta se cauta.

Coroanele si fatetele sunt amplasate in gura intr-un mod similar, folosind un adeziv intre dinte si coroana, numit ciment dentar .

Dezavantajele coroanelor dentare

Crearea coroanelor necesita ceva timp, si timpul variaza in functie de laborator, asa ca de multe ori este necesara aplicarea unei coroane temporare.

Unii pacienti pot prezenta sensibilitate la cald sau rece dupa atasarea coroanelor. Medicul va oferi toate informatiile necesare,urmand ca  in fuctie de caz  sa se deviyalizeze sau nu dintele in cauza .

Desi coroanele dentare sunt foarte durabile, ele nu au elasticitatea  dintilor naturali, asa ca este necesara evitarea anumitor alimente. Este necesara purtarea unui dispozitiv  de noapte(o gutiera siliconica ) pentru cei care strang din dinti (bruxism)  pentru a proteja coroanele, si implicit si dintii  de presiune excesiva.

Intretinerea coroanelor de portelan

Intretinerea coroanelor este destul de simpla. Ca si dintii naturali, ele au nevoie de periaj regulat cu o pasta de dinti , si de curatare cu ata dentara sau si mai bine cu dusul bucal . Este necesar si un control dupa plasarea coroanelor, urmat de o monitorizare  la fiecare 6 luni , pentru a vedea cum reactioneaza gingiile  la noii dinti de portelan si o igienizare profesionala atat de necesara inclusiv dintilor naturali . Vizitele regulate la dentist sunt importante pentru sanatatea dintilor si a coroanelor.