Ce sunt fatetele dentare?

Fatete dentare

Fatete dentare

Fatetele dentare sunt niste straturi subtiri de portelan, facute sa se potriveasca pe suprafata dintelui. Uneori se foloseste un compozit natural in loc de portelan.

Fatetele imbunatatesc culoarea, forma si pozitia dintilor. Se alege o nuanta potrivita de portelan, pentru a nu se diferentia de restul dintilor. O fateta face ca un dinte ciobit sa fie intreg, acoperindu-l in totalitate. De asemenea, fatetele sunt folosite pentru a acoperi locurile dintre dinti, atunci cand aparatul dentar nu este in masura sa faca acest lucru.

Fatetele ofera dintilor un aspect natural si sanatos. Deoarece ele sunt foarte subtiri, sunt tinute in loc cu ajutorul unui adeziv foarte puternic, nefiind necesare foarte multe pregatiri inainte.

In anumite cazuri, este necesara indepartarea suprafetei smaltului, pentru ca fateta sa se integreze perfect pe dinte. Cantitatea de smalt inlaturata este destul de mica, suficient cat fateta sa aduca dintele la aceeasi dimensiune ca inainte. De obicei procedura nu necesita anestezic local, insa daca este nevoie, se va face o injectie pentru a inlatura orice disconfort. Dupa pregatirea dintelui, se va lua un mulaj pentru realizarea fatetei. Aceasta va avea aceeasi culoare cu a dintilor, pentru a parea cat mai naturala.

Aplicarea unei fatete necesita cel putin doua vizite la dentist. Prima este pentru a pregati dintele si pentru a alege nuanta, si a doua vizita este pentru aplicarea fatetei.

Fatetele rezista foarte mult in timp, dar se pot sparge la fel ca orice dinte natural. Daca o fateta se ciobeste, se poate repara destul de usor, sau se inlocuieste.

Intretinerea fatetelor de portelan

Intretinerea fatetelor este destul de simpla, si se procedeaza la fel ca in cazul dintilor naturali, cu periaj si ata dentara. De obicei dentistul sugereaza o pasta de dinti neabraziva.

La o saptamana dupa aplicarea fatetelor este necesar un control de rutina, pentru a vedea daca totul este in regula. Chiar daca fatetele sunt un succes, vizita regulata la medicul dentist este necesara pentru curatare si pentru verificarea dintilor naturali.

Pentru a va programa pentru fatete dentare, ne puteti suna la numarul de telefon 0723.326.370. Consultatia este gratuita.