De ce apar durerile de dinti si de masele?

Durerea de dinti poate fi cauzata de:

 • carii
 • abces dentar
 • fractura de dinte
 • plomba deteriorata
 • miscari repetitive, cum ar fi mestecarea gumei
 • infectie la gingii

Simptomele unei dureri de dinti pot include:

 • durere de dinti, care poate fi ascutita, pulsatila, sau constanta. La unii oameni, rezulta durere numai atunci cand este aplicata presiunea pe dinte.
 • umflarea zonei din jurul dintelui
 • febra sau dureri de cap

Mergi la dentist imediat cand ai o durere de dinti, mai ales daca:

 • ai o durere de dinti care dureaza mai mult de una sau doua zile
 • durerea de dinti este severa
 • ai febra, dureri de urechi, sau durere la deschiderea gurii

Identificarea corecta si tratamentul infectiilor dentare sunt importante pentru a preveni raspandirea acestora in alte parti ale fetei si craniului si, eventual, chiar in  fluxul sanguin.

Pentru a trata durerile de dinti, medicul stomatolog va obtine mai intai istoricul medical si va efectua un examen fizic. Medicul te va intreba cand a inceput durerea, cat de severa este, si cum reactioneaza la stimuli. Medicul dentist va examina gura, dintii, gingiile, maxilarul, limba, gatul, sinusurile, urechile, nasul si gatul. Este posibil sa faci radiografii pentru a vedea care este cauza durerii.

Ce tratamente sunt disponibile pentru o durere de dinti?

Tratamentul pentru o durere de dinti depinde de cauza. In cazul in care o carie cauzeaza durerea de dinti, medicul dentist o va curata si o va plomba, sau se extrage dintele, daca este necesar. Este posibil sa fie nevoie de o obturatie de canal, in cazul in care cauza durerii de dinti este determinata de o infectie a nervului dintelui. Bacteriile care s-au raspandit in interiorul dintelui pot provoca o astfel de infectie. Un antibiotic poate fi prescris in cazul in care exista febra sau umflarea maxilarului. Ocazional, fototerapia cu un laser rece, de obicei, in combinatie cu un alt tratament, poate reduce durerea si inflamatia asociata cu durere de dinti.

Cum pot fi prevenite durerile de dinti?

Din moment ce majoritatea sunt rezultatul cariilor dentare, o buna ingrijire orala poate preveni durerile de dinti. Bunele practici de igiena orala constau in periaj regulat cu o pasta de dinti cu fluor, folosirea atei dentare o data pe zi, clatire de doua ori pe zi cu o apa de gura antiseptica, si vizita la medicul stomatolog de doua ori pe an pentru curatare profesionala. In plus fata de aceste practici, consuma alimente cu continut scazut de zahar si intreaba medicul dentist despre materiale de etansare si aplicatii cu fluor.

Prevenirea cariilor dentare

Cariile dentare inseamna distrugerea structurii dintelui si pot afecta atat smaltul (stratul exterior al dintelui) cat si stratul de dentina.

Cariile se produc atunci cand produsele alimentare care contin carbohidrati (zaharuri si amidon), cum ar fi painea, cereale, lapte, suc, fructe, prajituri sau bomboane, sunt lasate pe dinti. Bacteriile care traiesc in gura digera aceste alimente, transformandu-le in acizi. Bacteriile, acidul, resturile alimentare si saliva se combina pentru a forma placa, care se lipeste de dinti. Acizii din placa dizolva suprafata smaltului dintilor, creand gauri in dinti, numite carii. De aceea o igiena riguroasa 9de 3 ori pe zi ) este indicata ca principala metoda de preventie.

De retinut ca vizita la stomatolog o data la 6 luni este cea mai buna metoda de a sti ce se mai intampla in gura ta.

Sigilarile dintilor la adulti si copii sint o alta metoda care impiedica aparitia cariilor.