Despre protezele dentare

proteza dentaraProtezele dentare, denumite popular si “dinti falsi” au un scop foate bine si foarte clar definit: acela de a inlocui dintii lipsa a unui pacient. Indiferent ca vorbim de persoane care si-au pierdut cativa sau toti dintii, protezele dentare sunt folosite foarte frecvent in special datorita faptului ca arata si se comporta la fel ca si dintii naturali. Practic, o proteza dentara reprezinta un set de doi sau mai multi dinti falsi atasati pe o placa (unele sunt confectionate din plastic, altele din metal), placa ce se potriveste perfect in cadrul cavitatii bucale a individului.

Protezele dentare sunt extrem de des utilizate in special datorita eficientei oferite cat si pentru faptul ca se pot mula pe orice tip de gura. De asemenea, foarte important este ca protezele dentare reprezinta o solutie viabila din punct de vedere al sanatatii pacientului, pentru ca aplicarea lor nu debinde absolut deloc de cauza pierderii dintilor. Indiferent ca vorbim de carii, boli parodontale sau chiar, de ce nu, accidente, protezele dentare pot fi folosite in absolut orice fel de conditie si sunt, mai mult sau mai putin, accesibile oricui.

De mentionat este si faptul ca in cazul in care ati pierdut chiar si un singur dinte, recomandat ar fi sa consultati un medic stomatolog in acest sens. Puteti avea parte de probleme mult mai grave ulterior (de timpul deplasarii dintilor, alinierii acestora intr-un mod incorect sau chiar dificultati in muscarea a diverse alimente) iar acest lucru poate afecta grav. De asemenea, lipsa dintilor dauneaza si din punct de vedere estetic, obrajii parand scufundati in cazul unei persoane fara dinti. Acest lucru poate imbatrani vizibil pe oricine si poate reprezenta un motiv suficient de bun pentru a evita astfel de situatii.

Astfel, in momentul de fata exista doua mari categorii in ceea ce priveste protezele dentare: proteze dentare totale si proteze dentare partiale.

Cand vorbim de protezele dentare totale automat discutam de o proteza dentara menita sa inlocuiasca toti dintii lipsa de pe ambele parti ale maxilarului. Acest tip de proteza este structurat, dezvoltat si realizat in asa fel incat sa poata purtat la numai o luna de la efectuarea extractiilor.

Daca proteza totala conventionala se aplica numai atunci cand toti dintii au fost extrasi, si videcarea a fost realizata in proportie de 100% (lucru ce poate dura, uneori, chiar si cateva luni), in cazul protezei totale imediate vorbim de aplicarea acesteia in momentul imediat de dupa ce extractia a fost efectuata. Totusi, inainte de a o putea folosi, medicul stomatolog va realiza un mulaj al maxilarului dvs. pentru ca potrivirea sa fie perfecta.

Despre protezele dentare partiale nu sunt foarte multe de zis, insa partea buna esta ca, in acest caz, exista proteze dentare partiale fixe si proteze dentare partiale mobile, ce pot fi scoase atunci cand pacientul se simte inconfortabil. De asemenea, varianta unei proteze dentare partiale mobile este si mult mai igienica pentru ca poate fi scoasa, manevrata si curatata mult mai bine decat o proteza dentara partiala fixa.

Supraproteza este un concept ceva mai nou si implica o proteza totala (atat pentru partea de sus cat si pentru partea de jos) ce este construita pe ramasitele dintilor naturali.