Detartrajul si curatarea profesionala

Ce este curatarea profesionala – Detartrajul

In cazul in care placa si tartrul sunt lasate pe dinti, acestea ofera conditiile perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Bacteriile irita gingiile, ceea ce  duce la instalarea inflamatiei  insotite de singerari .Este posibil sa observi acest lucru cand te speli pe dinti sau cand mananci. Acesta este stadiul incipient al bolii gingivale numita gingivita. Daca ai gingivita, medicul dentist sau igienist va curata dintii prin detartraj si periaj. Majoritatea adultilor au un anumit grad de inflamatie  ale gingiilor. In cazul in care gingivita nu este tratata si nu se face nimic cu privire la aceasta, inflamatia se va raspandi spre radacina dintelui, formand un “buzunar parodontal”(punga parodontala ). Astfel, bacteriile vor provoca mai multe daune, topimd osul in care sta ancorat dintele .

Gingivita poate descompune structurile dintilor, astfel incat in cele din urma ei vor deveni liberi. Problema este ca, pana ce boala nu devine destul de severa, persoana care are gingivita de multe ori nu are nici un simptom exceptind singerarea.Din pacate, deteriorarea structurilor de sustinere ale dintilor este ireversibila. Vestea buna este ca, in cazul in care boala este descoperita la timp, progresia acesteia poate fi oprita si imbunatatita, iar aceasta este cheia spre o dantura sanatoasa.

Pentru a opri boala din progresie, medicul dentist poate recomanda terapia parodontala, sau curatarea profunda , metode chirurgicale efectuate sub anestezie locala ,  tratamente medicamentoase si multiple alte metode recent aparute .Acest lucru te va scapa de bacteriile din buzunar si va asigura conditiile necesare pentru vindecarea osului.

 

Care este diferenta dintre o curatare obisnuita si curatarea profesionala?

Exista o oarecare confuzie cu privire la diferenta dintre detartraj si chiuretaj. Detartrajul este, in principiu, procesul de indepartare a tartrului dentar de pe suprafetele dintilor cu ajutorul ultrasunetelor . Chiuretajul profesional se face in profunzime si este procesul de netezire a suprafetelor radacinii si indepartarea oricarei structuri de dinte infectat. Daca aveti afectiuni gingivale sau buzunare in jurul dintilor, acestea permit tartrului sa se depuna sub gingie.

Cat de dureros este procesul de curatare?

In functie de adancimea buzunarului si gravitatea iregularitatii suprafetei radacinii, medicul stomatolog poate sa anestezieze zona, astfel incat procesul sa fie confortabil pentru tine.

Cat timp dureaza?

In mod normal, daca ai buzunare adanci si suprafete extinse de radacina, detartrajul si periajul profesional se poate face in mai multe sedinte. Daca problema nu este grava, detartrajul se face intr-o singura sedinta.

La ce sa te astepti dupa procedura

Disconfortul poate varia dupa curatarea radacinii, si este posibil ca zona sa fie mai inflamata. Dintii pot deveni un pic mai sensibili la temperatura, iar sangerarea poate sa apara pentru putin timp. Este posibil sa ai nevoie de analgezice, insa medicul va decide ce fel de pastile trebuie sa iei. Periajul si ata dentara trebuie folosite cu atentie, pentru a nu deteriora zonele sensibile.Daca mentii o ingrijire dentara corecta dupa procedura, progresia bolii gingivale ar trebui sa se opreasca. Iar gingiile se vor vindeca si vor deveni ferme si roz din nou.