Gingivita si bolile parodontale

Parodontita, cunoscuta si sub numele de boala a gingiilor sau boala parodontala, incepe cu dezvoltarea bacteriilor in gura, si se poate termina – in cazul in care nu este tratata in mod corespunzator – cu pierderea dintilor din cauza distrugerii tesutului care inconjoara dintii.

Care este diferenta dintre gingivita si parodontita?

Gingivita (inflamatia gingiilor) precede, de obicei, parodontita (boala gingiilor). Cu toate acestea, este important sa se stie ca nu toate gingivitele duc la parodontita.

In stadiul incipient al gingivitei bacteriile se inmultesc, si astfel gingiile devin inflamate si sangereaza usor in timpul periajului. Cu toate ca gingiile pot fi iritate, dintii sunt inca bine prinsi la locul lor. In aceasta etapa nu are loc nici o leziune osoasa sau de tesut, care sa nu poata fi tratata.

Atunci cand gingivita este lasata netratata, aceasta poate avansa la parodontita. La o persoana cu parodontita, stratul interior al gingiei se departeaza de dinte si formeaza buzunare. Aceste spatii mici intre dinti si gingii colecteaza resturi si se pot infecta. Sistemul imunitar al organismului lupta impotriva bacteriilor atunci cand placa bacteriana se dezvolta sub linia gingiei.

Toxinele – produse de bacteriile din placa bacteriana, precum si enzimele “bune” implicate in lupta impotriva infectiilor – incep sa sparga osul si tesutul conjunctiv care fixeaza dintele. Pe masura ce boala progreseaza, buzunarele se adancesc si sunt distruse mai multe tesuturi si oase. Atunci cand se intampla acest lucru, dintii nu mai sunt ancorati in loc, ei devin liberi, si intr-un final cad. Boala gingivala este principala cauza a pierderii dintilor la adulti.

Care sunt cauzele bolilor gingivale?

Placa bacteriana este cauza primara a bolilor gingivale. Cu toate acestea, alti factori pot contribui la boala parodontala. Acestia includ:

 • modificarile hormonale, cum ar fi cele care apar in timpul sarcinii, pubertatii, menopauzei, si menstruatiei lunare, fac gingiile mai sensibile, ceea ce face ca gingivita sa se dezvolte mai rapid.
 • anumite tipuri de boala pot afecta starea gingiilor. Acestea includ boli cum ar fi cancerul sau HIV care interfereaza cu sistemul imunitar. Deoarece diabetul afecteaza capacitatea organismului de a utiliza zaharul din sange, pacientii cu aceasta boala sunt supusi la un risc mai mare de aparitie a infectiilor, inclusiv a bolii parodontale si carii.
 • medicamentele pot afecta sanatatea orala, deoarece unele reduc fluxul de saliva, care are un efect protector asupra dintilor si gingiilor. Unele medicamente, cum ar fi medicamentele anticonvulsive si medicamentul anti-angina pectorala, pot provoca o crestere anormala a tesutului gingival.
 • obiceiurile proaste, cum ar fi fumatul, ingreuneaza refacerea tesutului gingival. Obiceiurile proaste de igiena orala, cum ar fi lipsa periajului si nefolosirea atei dentare pe o baza de zi cu zi, usureaza dezvoltarea gingivitei.
 • antecedentele familiale de boli dentare pot fi un factor care contribuie la dezvoltarea gingivitei.

Care sunt simptomele bolilor gingivale?

Boala gingivala poate progresa fara dureri, producand doar cateva semne evidente, chiar si in stadiile tardive ale bolii. Cu toate ca simptomele bolii parodontale sunt adesea subtile, boala nu apare in intregime fara semne de avertizare. Unele simptome pot indica o anumita forma a bolii. Simptomele bolii gingivale includ:

 • gingii care sangereaza in timpul periajului si dupa periaj;
 • gingii rosii, umflate, sau sensibile
 • respiratia urat mirositoare, persistenta, sau gust neplacut in gura
 • gingii retractate
 • formarea de buzunare adanci intre dinti si gingii
 • pierderea dintilor sau deplasarea lor
 • modificari in modul in care dintii se potrivesc impreuna la muscatura

Cum se trateaza afectiunile gingivale?

Scopurile tratamentului bolii gingivale sunt de a reatasa gingiile sanatoase la dinti; de a reduce umflarea, adancimea pungilor, si riscul de infectie, si de a opri progresia bolii. Optiunile de tratament depind de stadiul bolii, modul in care s-a raspuns la tratamentele anterioare, si starea generala de sanatate. Optiunile variaza de la terapii nechirurgicale care controleaza dezvoltarea bacteriilor, pana la interventii chirurgicale pentru a reface tesuturile de sustinere.