Metode si tipuri de albire a dintilor.

albirea dintilorMulti dintre noi ajungem, in anumite situatii, sa nu fim multumiti de zambetul nostru, cel putin din punct de vedere coloristic. Ei bine, daca pana acum ceva ani nu se putea face nimic in acest sens, tehnologia a evoluat simtitor, iar in momentul de fata exista numeroase metode si procedee ce ofera un zambet stralucitor.

De mentionat ar fi faptul ca albirea dintilor se realizeaza exclusiv in cabinete stomatologice specializate in acest sens, sub atenta supraveghere a unui medic stomatolog. Principala metoda utilizata este realizarea unei cavitati fie pe partea palatinala, fie pe cea linguala, cavitate ce se umple ulterior cu un gel special timp de 24 de ore.

In urma aplicarilor repetate dintele isi va modifica culoarea si va ajunge, la un moment dat, la nuanta dorita de dvs. Atunci, cand intreg procedeul de albire va fi finalizat, cavitatea rezultata va fi umpluta cu un material special de obturatie fizionomica cunoscut si sub numele de compozit.

Pe langa aceasta, in cazul in care vorbim de albire dentara in scop cosmetic, procedeul folosit se numeste bleaching. Practic, dintii pacientului sunt adusi la o nuanta ceva mai deschisa decat nuanta originala, dar nu vor deveni niciodata albi in adevaratul sens al cuvantului. Aceasta metoda de albire a dintilor are totusi avatajul de a putea fi efectuata atat la cabinete stomatologice cat si acasa, la propriul domiciliu.

In cazul in care vorbim de albire efectuata acasa este necesar sa confectionati o serie de gutiere (cunoscute si sub numele de conformatoare de plastic), gutiere ce se aplica pe dintii pacientului. Desigur, gutierele pot fi confectionate numai in laboratoare de tehnica dentara numai in urma unor amprente speciale ale arcadei dentare. Pasta de albire se aplica numai pe zona ce urmeaza sa intre in contact cu suprafata ce “priveste” spre buze a dintilor dvs.

Gutierele trebuie purtate numai pe timp de noapte (8-9 ore, in functie de caz) pentru 4-5 zile. Foarte important este faptul ca nu trebuiesc purtate concomitent (intai se poarta cea pentru arcada superioara, dupa, cea pentru arcada inferioara) atat pentru ca ar fi foarte dificil si inconfortabil, cat si pentru ca este necesara o comparatie intre cele doua zone, pentru a observa rezultatele.

Totusi, cum albirea in cabinet este disponibila atat prin intermediul gutierelor, cat si prin intermediul unei lampi special create cu acest scop, gutierele sunt confectionate prin exact aceeasi metoda numai ca trebuiesc purtate concomitent, timp de o singura ora. Pentru cei aflati in permanenta graba, aceasta informatie ar putea fi benefica. Explicatia? Gelul folosit pentru albire in cabinet este de o concentratie semnificativ mai mare decat cel folosit pentru albire acasa.

Cu toate astea, desi metoda este ceva mai intrusiva, albirea prin intermediul lampii este mult mai eficienta datorita potentialului de a obtine nuante mult mai deschise decat prin intermediul gutierelor, dar si din considerente de timp o astfel de operatiune durand maximum doua ore.

Metoda de executie este, de asemenea, foarte simpla. Pe suprafata dintilor se aplica un gel special ce este activat in momentul in care intra in contact cu lumina lampii. Se discuta de aproximativ 4 sau 5 aplicari succesive, fiecare dintre ele durand undeva intre 15 si 20 de minute.